...

...

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ..

11 Αυγούστου 2011

ΦΥΣΑΣ ΡΗΜΑΤΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ..

 



Αριθμοσοφία που την ψάχνεις και είναι και με άλλον τρόπο φωτιά
αρχέγονη,
που έρχεται από τα βάθη των αιώνων

Χτυπώντας το 10 πάνω στο 7
σαν αιχμή τετρακτίδας.

Και μετά εσύ
ο αιρετικός των πάντων
ο  ακόμη ελπίζοντας σε μια μαντατοφόρα άνοιξη
ο αρχαιόφιλος
ο βαθιά υποταγμένος

Φυσάς ρήματα θάλασσας πάνω στα πρωινά
και φεύγεις μες την ώχρα των αιώνων..

Το πρόθυμο πόδι σου έχει στρατηλάτη ορμή
κρατάς καλά σου την απόφαση

Κι όπως σιτίζεσαι με χίμαιρα και θλίψη
σε έχουν φίλο όλων των λέξεων οι περόνες…

3 σχόλια:

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε...

Άντε τώρα Χριστόφορε που θα μου ζητάς εξηγήσεις...



Η "ΙΣΟΣΚΕΛΗ ΠΕΝΤΑΛΦΑ", ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΚΤΙΣΤΩΝ.



Η "ισοσκελή πεντάλφα" ήταν το "ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ" εργαλείο των αρχαιότατων Ελλήνων Αχαιών κτιστών. Την «ισοσκελή Πεντάλφα» κατασκεύαζαν οι Έλληνες Αχαιοί με πέντε ΙΣΟΜΗΚΗ καδρόνια περίπου 30 πόντους, τα οποία στις άκρες τους είχαν γωνιάσει με γωνία 18΄μοιρών. Μετά ένωναν στις άκρες τα ΙΣΟΜΗΚΗ, πέντε καδρόνια και σχημάτιζαν έτσι την «Ισόπλευρη Πεντάλφα», σαν εργαλείο κτιστών. Με την "Πεντάλφα" σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες (τέκτονες στην Αχαϊκή), όλες τις χρειαζούμενες γωνίες, σε μοίρες. Είχαν την 36΄ μοίρες γωνία στις εξωτερικές γωνίες της "Πεντάλφα", η οποία γωνία 36΄ μοιρών, πολλαπλασιαζόμενη με το 10 έκανε τις 360΄ μοίρες ενός Κύκλου ή αντίθετα μοίραζε τον κύκλο σε 10 ΙΣΑ τμήματα μοιρών, των 36΄ μοιρών το καθένα.

Με την "Πεντάλφα" σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες (τέκτονες) την 108΄ μοίρες γωνία στις χιαστές εξωτερικές, (όπου 108΄ μοίρες είναι η γωνία στέγης του Παρθενώνα και του «θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς», όπως και το μισό αυτής 108/2=54΄ μοίρες γωνία είναι η οριζόντια γωνία εδάφους προς την πλευρά των πυραμίδων).

Με την "Πεντάλφα" σαν εργαλείο είχαν οι Έλληνες κτίστες (τέκτονες) με ένα σχοινί και βαρίδι, στην κορυφή μίας εξωτερικής γωνίας, την γνώση της "οριζόντιας ευθείας", την γνώση της "καθέτου ευθείας στην οριζόντιο ευθεία" και την γνώση των 90΄ μοιρών στις γωνίες των κτισμάτων τους, όταν η ευθεία του σχοινιού του βαριδιού, από την άνω εξωτερική γωνία της «ΠΕΝΤΑΛΦΑ» έτεμνε την κορυφή της κατώτερης εσωτερικής γωνίας της «ΠΕΝΤΑΛΦΑ». Με την "Πεντάλφα" ,οι Έλληνες είχαν την γνώση, ότι ο τείχος κτίζεται κάθετος προς την γη. Αυτό συνέβαινε όταν ακουμπούσαν τις επόμενες γωνίες της "Πεντάλφα", από αυτήν του βαριδιού, στον τοίχο, τότε η ευθεία του βαριδιού, σε σωστή κτίση τοίχου, είναι παράλληλη της εξωτερικής πλευράς της "ΠΕΝΤΑΛΦΑΣ".
Οι φιλόσοφοι μαθητές του Πυθαγόρα αλλά και ο Ευκλείδης μελέτησαν την ΠΕΝΤΑΛΦΑ των κτιστών Αχαιών Ελλήνων και βρήκαν την 72΄ μοίρες γωνία στις χιαστές (γωνία πυραμίδων κορυφής), την 108΄ μοίρες γωνία (108/2=54΄ γωνία πυραμίδων πλευρών-οριζόντιας, γης), που η ΠΕΝΤΑΛΦΑ έβγαζε στο λόγο διαιρέσεως ολων των ισοσκελών πλευρών της, την "χρυσή τομή".

Αστοριανή είπε...

...και νόμιζες, Φίλε μου, ότι ...κοιμόμουν τούτη την ώρα!
Λάτρις της πανσελήνου, κάθε φορά που με ξαγρυπνάει, ηρεμιστικό μου η Καλή Ποίηση!
Μαζί σου, όμως, έχω παγιδευτεί, κι ανεβαίνοντας τα "σκαλιά" από την εννάτη του μήνα έως τούτη τη στιγμή... ο νους μου "έχει του ...στρατηλάτη την ορμή" σε άλλους τομείς!
Καλωσορίζω τις αχτίδες του Φοίβου,
και
επιμένω ότι
το παραπάνω κείμενο, τόσο κατατοπιστικό(!),
θάπρεπε ξεχωριστή ανάρτηση να γίνει!
4.25 εδώ! και μπορώ να σου λέω ακόμη Καλημέρα Φίλε!
Πάντα με την αγάπη μου, σε ΟΛΟΥΣ σας, ιδίως στο μωρουδέλ'!
Υιώτα
αστοριανή
(από το φεγγαρόπληκτο Λονγ Άϊλαντ, της ΝΥ)

ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ είπε...

Σ' ευχαριστώ γλυκό πλάσμα της Αμερικής!

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου